Namaste

Ik weer niet waar ik moet beginnen! Dus begin ik maar met de aankomst. Na een vlucht met een korte tussenstop in Doha kwam ik aan op Kathmandu airport rond 9 uur in de ochtend. Het is lekker warm dus de trui kan uit. Wel is het er ontzettend druk, eerst in een lange rij voor de “ visa fee collection” daarna kan ik aansluiten in de rij voor de “ visa on arrival “ de volgende rij is om door de metaaldetector poortjes te gaan, maar ondanks dat deze bij mij bleef piepen mocht ik doorlopen omdat ik uit “ The Netherlands” kom. Tijdens het wachten check ik het Nederlandse nieuws, het bovenste bericht op Nu.nl heeft als kop “tientallen doden en gewonden door aardbeving Nepal” ik schrik me rot. Het bericht lees ik snel, er is een hevige beving geweest in een afgelegen gebied op meer dan 500 km van Kathmandu. Verschrikkelijk voor de mensen in dat gebied. Het is te hopen dat er snel hulp voor deze mensen op gang komt. Het betreffende gebied zou ik niet gaan bezoeken. In Kathmandu gaat het leven zijn gewone gangetje.

Mijn mega bagage backpack stond klaar naast de band, maar in het midden van meer dan 100 andere koffers en tassen dat was een flinke uitdaging om die daar tussenuit te krijgen.

Mijn reismaatje Catherine kwam vanuit Bhutan en was ruim een uur voor mij geland. Zij was zo lief geweest om op mij blijven wachten. Hartstikke leuk om elkaar na Mexico en verschillende video calls te zien. We gaan met de taxi naar ons guesthouse waar we heerlijk allebei onze eigen kamer hebben. We spreken af om eerst bij te komen en om 13:00 samen te gaan lunchen. Na een verfrissende douche val ik als een blok in slaap.

Smiddags bezoeken we de Boudhanath stupa wandelen wat door de wijk en gaan we lekker lang lunchen. Cat is ook een vegetariër dus dat is lekker makkelijk met het uitzoeken van een restaurantje.

Begin van de avond gaan we naar Pashupatinath Tempel er worden daar openbaar traditie crematies uitgevoerd. Op verschillende plekken zijn er platformen (ghat’s) langs de rivier oever van de heilige Bagmati-rivier waarop devote hindoes hun doden cremeren. Hele families zakken naar de tempel af om de laatste eer te bewijzen aan hun overledene. Het lichaam wordt eerst ritueel gewassen in de rivier en dan in doeken gewikkeld op een immense brandstapel gelegd. De oudste zoon steekt traditioneel de brandstapel aan waarna het wachten is tot het hele lichaam verbrand is. Na de crematie wordt alle as in de heilige Bagmati geveegd zodat de overledene uiteindelijk in de heilige Ganges terechtkomt. Iets verderop zitten vrouwen te wassen en wordt er zelfs gedronken van het water van de heilige rivier. Wij zijn toeschouwer van meerdere crematies, het is erg bijzonder om te zien. Zoveel tegenstellingen; de chaos de er is, apen vliegen als gekken achter elkaar aan, de drommen mensen en dan de families die in stoeten met de overledene lopen met op de achtergrond de tempel.

‘ s Avonds hebben we afgesproken om met Charlotte, een vriendin van Catherine waar Cat mee door Bhutan is gereisd een biertje te gaan doen in het overdrukke Thamal. Het is een heel gek barretje met de naam “ cozy hole in the wall” zoiets was het ook wel met grote vlaggen van Bob Marley aan het plafond en kussen om op te zitten en lage tafeltjes.

Na nog een heerlijk diner gaan we weer vroeg terug naar onze guesthouse.

Ik heb wat problemen met het toevoegen van de foto’s. Het lukt nu alleen via een link: https://share.icloud.com/photos/056IoSR6xUS9rra0ZJosIOa1A