Calakmul, Maya stad midden in de jungle

Vanmorgen zijn we vroeg wakker omdat we toch een best een flink stuk gaan rijden. We willen naar Calakmul dat is een Maya ruïne in een natuurreservaat. Maar we vertrekken niet voor dat we de zon hebben zien opkomen. Moe is er na 2 minuten wel klaar mee, “ ik heb het wel gezien” hoor ik fluisterend in mijn oor, “ die komt niet meer”. Moe gaat alvast pakken en ik wacht nog even af. Na een tijdje piept de zon een beetje door de bewolking heen en besluit ik ook te gaan pakken.

Onderweg naar Calakmul rijden we praktisch recht toe recht aan over een goed onderhouden weg met rechts en links jungle en zo af en toe een mini dorpje, veel auto’s komen we niet tegen, wel passeren we super lange vrachtauto’s. We maken een stop voor ontbijt omdat de ingepakte ontbijtjes door het hotel niet veel soeps bleken te zijn.

Na 2,5 uur zijn we op de splitsing waar de tickets voor Calakmul worden verkocht, vanaf dat punt is het nog eens 60 km recht de jungle in over een smalle autoweg met zo af en toe een flink gat. Zo af en toe zien we grote oenige op kalkoen lijkende vogels in de berm en een soort van miereneters?. Op sommige stukken kunnen we niet harder dan 20/30 km per uur rijden. Dus snel gaat het niet.

Maar eenmaal aangekomen bij de ruïnes van de Maya stad zijn we de lange trip alweer vergeten en lopen we door de jungle ons te vergapen aan de de toch wel mysterieus uitziende bouwwerken. Ondertussen worden we opgevreten door de muggen die blijkbaar deet immuun zijn. Er zijn een paar piramides die je mag beklimmen, dus natuurlijk ga ik dat doen. Eenmaal bovenop de grootste is het uitzicht fantastisch, overal waar je kijkt regenwoud. Ik geniet een tijdje van het uitzicht en daarna ga ik voorzichtig en langzamer naar beneden dan dat ik naar boven ging, ik ben toch wel een beetje bang om een uitglijder te maken. Ik wandel nog wat rond, onder ander door een mierennest… dat heb ik gevoeld, wat kunnen mieren hard bijten zeg. Ook krijg ik nog even een flinke regenbui over me heen, terwijl de regen losgaat worden de apen in de bomen helemaal lijp. Hup, snel naar de uitgang voor die apen zak komen. De terugweg gaat over dezelfde smalle 60 km lange weg terug. We overnachten voor een belachelijk hoge prijs in super basic hutje. Het is helaas maar een van de weinige accommodaties die er in de buurt zijn. Ik denk dat mijn moe minstens 2 weken luxe hotels nodig heeft om over deze overnachtingservaring heen te komen.

Wachten op de zonsopkomst
Kleurrijke vogels in de berm
Miereneter?
Pad naar Calakmul dat barste van de steekmuggen
Èèn van de vele Maya bouwsels
De grootste piramide van deze Calakmul. De top van de piramide kun je niet zien, omdat na de op deze foto zichtbare top nog een piramide volgt
Eenmaal boven
Het uitzicht vanaf de hoogste piramide
Nog een soort van kolibrie Gespot
Niet zo goed te horen op het filmpje maar die apen kunnen toch een herrie maken
binnen no-time kletsnat