Tulum & Cobá

Vandaag verlaten we het leuke havenplaatsje Puerto Morelos. We komen verschillende verkeersborden tegen dat we moeten oppassen voor overstekende krokodillen en Jaguars… gelukkig houden die zich weg. Via de “kust” route rijden richting het zuiden op naar Tulum. Onderweg zien we de meest luxueuze resorts waar de resorts zelfs de bermen van van water voorzien zodat hun imposante ingang net wat groener lijkt dan het luxueuze resort naast hun. Vlak voor Tulum slaan we rechts af en rijden we landinwaarts richting Cobá, we kijken onze ogen uit. Er is zoveel te zien, mannen met slapende kindjes voorop hun scooter, carpoolende Mexicanen (met z’n allen in een bakkie), patrouillerende militairen en politie met machinegeweren, heel veel souvenierwinkeltjes op plekken waarvan we hopen dat er wel eens een toerist stopt.

In Cobá bezoeken we de maya ruïnes welke ouder zijn dan die van het wereldwonder chichén itzá (staat nog op de planning) omdat fietsen en wandelen met de plakkerige warmte niet zo aantrekkelijk is besluiten we om een bakfiets met chauffeur te nemen onze chauffeur William komt net aan tot mijn navel en heeft het zweet al op zijn hoofd staan en dan moet hij nog beginnen met trappen om mijn moe en mij de jungle door te krijgen. De ligging van de maya stad zo midden in de jungle is prachtig we hebben het idee of we in een sprookje lopen.

Inmiddels hebben we honger gekregen en gaan voor een Mexicaans restaurant waar ze de beste guacamole die ik ooit heb geproefd serveren. Ik vraag de ober of hij het recept via what’s app aan mijn moat yuli kan doorgeven, ik hoop dat ze het heeft onthouden want deze guacamole wil ik thuis ook maken.

Hierna rijden we naar Tulum waar we in een mooi hotel bij het strand verblijven, we genieten van een middagje strand en gaan savonds weer lekker uiteten. Ineens hoor ik moe roepen “dat is geen kat!” En vlak onder haar stoel zit een wasbeertje ons aan te kijken, ik kijk op en moe is weg en loopt al richting het hotel.

Foto zonsopkomst in Puerto Morelos
William met de bakfiets (namens mijn va heeft hij een fooi gehad hoor)
De één na grootste Maya piramide in Mexico “ la iglesia”
Aapje in de boomtoppen
Maya ruïnes in de jungle “ Cobá “
Beste guacamole ooit!
Het hotel stand
Carpoolen op z’n Mexicaans